Vyučující
|
-
Šeflová Iva, PhDr. Ph.D.
-
Bubílková Barbora, Mgr.
|
Obsah předmětu
|
Přednášky: 1. Základní terminologie, historie a význam výživy pro zdraví i sportovní výkonnost. 2. Makronutrienty ve výživě (proteiny, sacharidy a lipidy). 3. Mikronutrienty ve výživě (minerální látky a vitaminy). 4. Výživová doporučení, patofyziologie výživy (problematiky nadvýživy a podvýživy). 5. Alternativní způsoby stravování (vegetariánství, veganství, vitariánství apod.). 6. Výživa ve sportu a aktivním životním stylu (včetně suplementace). 7. Nutriční strategie (v prevenci nadváhy a obezity, pro rozdílná sportovní zaměření apod.). Cvičení: 1. Stravovací zvyklosti. 2. Mýty ve výživě. 3. Antioxidanty. 4. Výživová pyramida. 5. Makrobiotická strava. 6. Výživa v tréninkovém procesu. 7. Nutriční strategie v praxi.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednáška, Cvičení
- Účast na výuce
- 28 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 40 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit studenty se základními složkami zdravé výživy a racionálním stravováním zejména s ohledem na sportovní oblast.
Student získá odborné kompetence ve smyslu kurikula akreditovaného oboru.
|
Předpoklady
|
Nejsou vyžadovány.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška, Písemná práce, Test
Zápočtové požadavky: Účast na cvičeních, odevzdání dílčích úkolů, zápočtová písemka. Zkouškové požadavky: písemná či ústní zkouška.
|
Doporučená literatura
|
-
CLARK, N. Sportovní výživa. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-9470-9.
-
DLOUHÁ, R. Výživa. 1. vydání. Praha : UK, 1998.
-
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0.
|