Předmět: Chemie výživy

» Seznam fakult » EF » KCH
Název předmětu Chemie výživy
Kód předmětu KCH/CHV
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Šlamborová Irena, doc. Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Chemické složení základních potravin (esenciální faktory, balastní látky, atd.). Anatomie a fyziologie trávicí soustavy člověka. Samovolné chemické reakce v potravinách. Konzervace, skladování a zpracování potravy. Mikrobiální kontaminace. Zásady správné výživy. <OL> <LI>Úvod do předmětu, základní pojmy, historický vývoj stravy až do dneška.</LI> <LI>Trávicí systém člověka - anatomie a fyziologie.</LI> <LI>pokračování předchozího tématu</LI> <LI>Chemická skladba potravin - hlavní živiny, vzájemné vztahy (proteiny, sacharidy, tuky, voda, esenciální látky a látky příbuzné).</LI> <LI>pokračování předchozího tématu</LI> <LI>Energetická bilance organismu (metabolismus).</LI> <LI>Doporučené dávky živin a potravin, problematika nadvýživy a podvýživy, patofyziologie výživy, výživa od těhotenství přes kojenecký věk až gerontologická výživa, pro-blematika vegetariánství.</LI> <LI>pokračování předchozího tématu</LI> <LI>Některé fyziologické principy přeměny živin</LI> - princip homeostáze - resorpce živin (žaludeční zpracování a střevní resorpce, enterocyty a jejich kartáčový lem, tlusté střevo, bakteriální dekontaminace) - enzymopatie (kojenci) - fyziologická tzv. transportativní steatoza hepatocytů - potravinové jedy, mikotoxiny a bakteriální toxiny. <LI>pokračování předchozího tématu</LI> <LI>Způsoby konzervace a uchování potravin, výroba piva, vína, ...</LI> <LI>pokračování předchozího tématu</LI> </OL> Přednášky budou doplněny dalšími semináři v Nemocnici Liberec.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologický výklad (přednáška, prezentace, vysvětlování)
  • Účast na výuce - 28 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 12 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 35 hodin za semestr
Výstupy z učení
Osvojit si: Chemické složení základních potravin (esenciální faktory, balastní látky, atd.). Anatomie a fyziologie trávicí soustavy člověka. Samovolné chemické reakce v potravinách. Konzervace, skladování a zpracování potravy. Mikrobiální kontaminace. Zásady správné výživy.
Vysvětlit a odvodit základní poznatky oboru včetně řešení jednodušších problémů. Pracovat účelně a bezpečně v laboratoři.
Předpoklady
znalost středoškolské chemie a biologie

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška

seminární práce
Doporučená literatura
  • Davídek, J. - Janíček, G. Chemie potravin. Praha, SNTL, 1983.
  • POKORNÝ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha, VŠCHT, 1996.
  • Večeřa, Z. Chemie pro všechny. Praha, SNTL, 1990.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr