| 
        Vyučující
     | 
    
        
            
                - 
                    Šlamborová Irena, doc. Mgr. Ph.D.
                
 
            
         
     | 
    | 
        Obsah předmětu
     | 
    
        Chemické složení základních potravin (esenciální faktory, balastní látky, atd.). Anatomie a fyziologie trávicí soustavy člověka. Samovolné chemické reakce v potravinách. Konzervace, skladování a zpracování potravy. Mikrobiální kontaminace. Zásady správné výživy.  <OL> <LI>Úvod do předmětu, základní pojmy, historický vývoj stravy až do dneška.</LI> <LI>Trávicí systém člověka - anatomie a fyziologie.</LI> <LI>pokračování předchozího tématu</LI> <LI>Chemická skladba potravin - hlavní živiny, vzájemné vztahy (proteiny, sacharidy, tuky, voda, esenciální látky a látky příbuzné).</LI> <LI>pokračování předchozího tématu</LI> <LI>Energetická bilance organismu (metabolismus).</LI> <LI>Doporučené dávky živin a potravin, problematika nadvýživy a podvýživy, patofyziologie výživy, výživa od těhotenství přes kojenecký věk až gerontologická výživa, pro-blematika vegetariánství.</LI> <LI>pokračování předchozího tématu</LI> <LI>Některé fyziologické principy přeměny živin</LI> - princip homeostáze - resorpce živin (žaludeční zpracování a střevní resorpce, enterocyty a jejich kartáčový lem, tlusté střevo, bakteriální dekontaminace) - enzymopatie (kojenci) - fyziologická tzv. transportativní steatoza hepatocytů - potravinové jedy, mikotoxiny a bakteriální toxiny. <LI>pokračování předchozího tématu</LI> <LI>Způsoby konzervace a uchování potravin, výroba piva, vína, ...</LI> <LI>pokračování předchozího tématu</LI> </OL> Přednášky budou doplněny dalšími semináři v Nemocnici Liberec.
         
         
     | 
    | 
        Studijní aktivity a metody výuky
     | 
    
        
        Monologický výklad (přednáška, prezentace, vysvětlování)
        
            
                    
                
                    
                    - Účast na výuce
                        - 28 hodin za semestr
                    
 
                
                    
                    - Semestrální práce
                        - 12 hodin za semestr
                    
 
                
                    
                    - Příprava na zkoušku
                        - 35 hodin za semestr
                    
 
                
             
        
        
     | 
    
    
        
        
            | 
                Výstupy z učení
             | 
        
        
            
                
                Osvojit si: Chemické složení základních potravin (esenciální faktory, balastní látky, atd.). Anatomie a fyziologie trávicí soustavy člověka. Samovolné chemické reakce v potravinách. Konzervace, skladování a zpracování potravy. Mikrobiální kontaminace. Zásady správné výživy.
                 
                Vysvětlit a odvodit základní poznatky oboru včetně řešení jednodušších problémů. Pracovat účelně a bezpečně v laboratoři.
                 
                
             | 
        
        
            | 
                Předpoklady
             | 
        
        
            
                
                
                znalost středoškolské chemie a biologie
                
                
                    
                        
                    
                    
                
                
  
             | 
        
        
            | 
                Hodnoticí metody a kritéria
             | 
        
        
            
                
                    
                        Kombinovaná zkouška
                        
                        
                         
                        
                    
                    
                
                 seminární práce
                 
             | 
        
    
    | 
        Doporučená literatura
     | 
    
        
            
                
                - 
                    Davídek, J. - Janíček, G. Chemie potravin. Praha, SNTL, 1983. 
                
 
            
                
                - 
                    POKORNÝ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha, VŠCHT, 1996. 
                
 
            
                
                - 
                    Večeřa, Z. Chemie pro všechny. Praha, SNTL, 1990. 
                
 
            
         
         
         
     |