| 
        Vyučující
     | 
    
        
            
                - 
                    Šlamborová Irena, doc. Mgr. Ph.D.
                
 
            
         
     | 
    | 
        Obsah předmětu
     | 
    
        1. Základní pojmy, historie - vývoj a složení stravy  2.-3. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy - odlišnosti vývojové  4. Anatomie a fyziologie jater a slinivky břišní - vývojové odlišnosti 5. Anatomie a fyziologie vylučovací soustavy - hospodaření organismu s tekutinami 6. Fyziologie, resorpce živin (žaludeční zpracování, střevní resorpce, enterocyty), enzymopatie u kojenců, malabsorpční syndromy dětí a dospělých 7. Proteiny ve výživě, sacharidy ve výživě, lipidy ve výživě - porovnání děti různého věku a dospělí 8. Minerální látky, vitamíny 9. Doporučené dávky živin, patofyziologie výživy (problematika nadvýživy a podvýživy). 10. Speciální typy výživy (léčebné diety), gerontologická výživa 11. Alternativní způsoby stravování (vegetariánství, veganství, makrobiotická strava, ...) 12. Látky s negativním vlivem na výživu (karcinogeny, mutageny, alergeny, bakterie, "E" a další) 13. Obhajoba seminární práce - sestavení jídelníčku, výživové doplňky, legislativní aspekty doplňků stravy, doping, výživa ve sportu a podobně 14. Udělení zápočtů
         
         
     | 
    | 
        Studijní aktivity a metody výuky
     | 
    
        
        Samostatná práce studentů (studium textů, literatury, problémové úkoly,výzkum, pisemná práce), Přednáška, Prezentace práce studentů
        
            
                    
                
                    
                    - Semestrální práce
                        - 60 hodin za semestr
                    
 
                
                    
                    - Účast na výuce
                        - 28 hodin za semestr
                    
 
                
                    
                    - Semestrální práce
                        - 40 hodin za semestr
                    
 
                
                    
                    - Účast na výuce
                        - 8 hodin za semestr
                    
 
                
             
        
        
     | 
    
    
        
        
            | 
                Výstupy z učení
             | 
        
        
            
                
                Cílem předmětu je seznámit studenty se specifiky výživy dětí i dospělých v celém spektru věkových kategorií.
                 
                Vysvětlit a odvodit základní poznatky oboru včetně řešení jednodušších problémů.
                 
                
             | 
        
        
            | 
                Předpoklady
             | 
        
        
            
                
                
                nespecifikováno
                
                
                    
                        
                    
                    
                
                
  
             | 
        
        
            | 
                Hodnoticí metody a kritéria
             | 
        
        
            
                
                    
                        Ústní prezentace samostatné práce studenta, Písemná práce
                        
                        
                         
                        
                    
                    
                
                 Zpracování a obhajoba seminární práce na zadané téma, aktivní účast na přednáškách.
                 
             | 
        
    
    | 
        Doporučená literatura
     | 
    
        
            
                
                - 
                    DAVÍDEK, J., JANÍČEK, G. Chemie potravin. Praha, SNTL, 1983. 
                
 
            
                
                - 
                    KUDLOVÁ E., BENCKO, V. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha, Karolinum, 2009. ISBN 978-80-246-1735-0.
                
 
            
                
                - 
                    NAŇKA, O., ELIŠKOVÁ, M. Přehled anatomie. Praha, Galén, 2015. ISBN 978-80-7492-206-0.
                
 
            
                
                - 
                    POKORNÝ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha, VŠCHT, 1996. 
                
 
            
                
                - 
                    VELÍŠEK, J. Chemie potravin. Tábor, Ossis, 1999. 
                
 
            
         
         
         
     |