| 
        Vyučující
     | 
    
        
            
                - 
                    Šlamborová Irena, doc. Mgr. Ph.D.
                
 
            
         
     | 
    | 
        Obsah předmětu
     | 
    
        Přednášky: 1. Základní pojmy ve výživě. Živiny a jejich rozdělení. Katabolismus a anabolismus. Výživa člověka z hlediska historického vývoje. 2. Energetické hospodaření organismu a látková bilance. Celková a využitelná energie z potravin. Měření a hodnocení přeměny energie. Bazální metabolismus, energie pro svalovou práci. Energetické nároky z hlediska ontogeneze.  3. Fyziologie výživy  Gastrointestinální trakt, funkce, mechanismy řízení. Sacharidy, bílkoviny a tuky  trávení a vstřebávání.  4. Voda a tekutinová bilance. Minerální látky a jejich úloha v organismu. Mikro a makroelementy ve výživě. Význam vitamínů a jejich charakteristika. 5. Základy zdravé výživy. Výživová doporučení, výživové dávky.  Složení potravin. Energetická hodnota potravin. Skupiny potravin. Složení nápojů, základní ingredience, náhradní a umělá sladidla. Potravinové intolerance a alergie. Hygiena potravin, alimentární infekce a toxoinfekce a možnost jejich prevence. 6. Speciální výživa. Výživa jednotlivých věkových kategorií, profesních a zájmových skupin. Výživa ve vztahu k civilizačním onemocněním.    7. Výživa ve sportu. Využití základních živin při sportovní aktivitě. Obecné principy výživy před, během a po výkonu. Pitný režim sportovce. Specifika výživy v jednotlivých sportech. Aplikace doplňků stravy ve sportu. Rizikové aspekty sportovní výživy.  Cvičení: 1. Tělesné složení, metody stanovení a hodnocení.  2. Energetická bilance. Stanovení bazálního metabolismu. Energetický výdej. Termický vliv stravy.  3. Analýza pohybového a stravovacího režimu, hodnocení výživových zvyklostí. 4. Sestavení jídelníčku, zásady. 5. Druhy dietních režimů, poruchy příjmu potravy. 6. Legislativa potravin. Bezpečnost potravin. Kontrola potravin v ČR a EU. 7. Výživové doplňky. Legislativní rámec doplňků stravy. Doping.  
         
         
     | 
    | 
        Studijní aktivity a metody výuky
     | 
    
        
        Monologický výklad (přednáška, prezentace, vysvětlování), Prezentace a obhajoba písemné práce
        
            
                    
                
                    
                    - Příprava na zápočet
                        - 28 hodin za semestr
                    
 
                
                    
                    - Účast na výuce
                        - 28 hodin za semestr
                    
 
                
             
        
        
     | 
    
    
        
        
            | 
                Výstupy z učení
             | 
        
        
            
                
                Student získá přehled o základních biochemických a fyziologických procesech probíhajících v lidském těle v souvislosti s příjmem potravy. Seznámí se základy zdravé výživy a specifiky výživy vybraných skupin osob včetně sportovců.
                 
                Studenti získají klíčové kompetence ke zdravému způsobu života,tj. seznámí se se zásadami a hygienou zdravé výživy a výživy sportovce.
                 
                
             | 
        
        
            | 
                Předpoklady
             | 
        
        
            
                
                
                Znalosti z fyziologie člověka v rozsahu osnov FYZ. 
                
                
                    
                        
                    
                    
                
                
  
             | 
        
        
            | 
                Hodnoticí metody a kritéria
             | 
        
        
            
                
                    
                        Didaktický test
                        
                        
                         
                        
                    
                    
                
                 Zápočet: Aktivní účast na cvičeních, pracovní listy vypracované na cvičeních, seminární práce, písemný test. 
                 
             | 
        
    
    | 
        Doporučená literatura
     | 
    
        
            
                
                - 
                    CLARKOVÁ, N. Sportovní výživa, Praha : Grada, 2000.. 
                
 
            
                
                - 
                    DLOUHÁ, R. Výživa. 1. vydání. Praha : UK, 1998.. 
                
 
            
                
                - 
                    KELLER,U. Klinická výživa, Praha SCIANTA MEDICA, 1993.. 
                
 
            
                
                - 
                    OŠANCOVÁ, K. Ozdravění výživy. Praha : Státní zdravotní ústav, 1996.. 
                
 
            
                
                - 
                    STRATIL, P.  ABC zdravé výživy 1. a 2.díl. Brno, 1993.. 
                
 
            
                
                - 
                    VACÍK, J. Přehled středoškolské chemie, Praha: SPN, 1990.. 
                
 
            
         
         
         
     |