| 
        Vyučující
     | 
    
        
            
                - 
                    Jurková Kateřina, PhDr. Mgr. Ph.D.
                
 
            
         
     | 
    | 
        Obsah předmětu
     | 
    
        Přednášky: 1. Základní terminologie, historie a význam výživy pro zdraví i sportovní výkonnost. 2. Makronutrienty ve výživě (proteiny, sacharidy a lipidy). 3. Mikronutrienty ve výživě (minerální látky a vitaminy). 4. Výživová doporučení, patofyziologie výživy (problematiky nadvýživy a podvýživy). 5. Alternativní způsoby stravování (vegetariánství, veganství, vitariánství apod.). 6. Výživa ve sportu a aktivním životním stylu (včetně suplementace). 7. Nutriční strategie (v prevenci nadváhy a obezity, pro rozdílná sportovní zaměření apod.).  Cvičení: 1. Stravovací zvyklosti. 2. Mýty ve výživě. 3. Antioxidanty. 4. Výživová pyramida. 5. Makrobiotická strava. 6. Výživa v tréninkovém procesu. 7. Nutriční strategie v praxi. 
         
         
     | 
    | 
        Studijní aktivity a metody výuky
     | 
    
        
        Přednáška, Cvičení
        
            
                    
                
                    
                    - Účast na výuce
                        - 28 hodin za semestr
                    
 
                
                    
                    - Příprava na zápočet
                        - 30 hodin za semestr
                    
 
                
                    
                    - Příprava na zkoušku
                        - 40 hodin za semestr
                    
 
                
             
        
        
     | 
    
    
        
        
            | 
                Výstupy z učení
             | 
        
        
            
                
                Cílem předmětu je seznámit studenty se základními složkami zdravé výživy a racionálním stravováním zejména s ohledem na sportovní oblast.
                 
                Student získá odborné kompetence ve smyslu kurikula akreditovaného oboru.   
                 
                
             | 
        
        
            | 
                Předpoklady
             | 
        
        
            
                
                
                Nejsou vyžadovány.
                
                
                    
                        
                    
                    
                
                
  
             | 
        
        
            | 
                Hodnoticí metody a kritéria
             | 
        
        
            
                
                    
                        Ústní zkouška, Písemná práce, Test
                        
                        
                         
                        
                    
                    
                
                 Zápočtové požadavky: Účast na cvičeních, odevzdání dílčích úkolů, zápočtová písemka.  Zkouškové požadavky: písemná či ústní zkouška. 
                 
             | 
        
    
    | 
        Doporučená literatura
     | 
    
        
            
                
                - 
                    CLARK, N. Sportovní výživa. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-9470-9.
                
 
            
                
                - 
                    DLOUHÁ, R. Výživa. 1. vydání. Praha : UK, 1998. 
                
 
            
                
                - 
                    KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0.
                
 
            
         
         
         
     |