Vyučující
|
-
Kalous Tomáš, Ing. Ph.D.
-
Gergelitsová Klára, Ing.
-
Chaloupek Jiří, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Charakteristika netkaných textilií, obecné postupy jejich výroby, výhody a hlavní význam NT 2. Oblasti použití netkaných textilií 3. Polymery pro výrobu netkaných textilií a jejich vlastnosti 4. Základní vlákna pro výrobu netkaných textilií 5. Speciální vlákna pro výrobu netkaných textilií 6. Pojiva pro výrobu netkaných textilií 7. Příprava vlákenných vrstev mechanickými postupy 8. Příprava vlákenných vrstev chemickými postupy 9. Příprava vlákenných vrstev termickými postupy 10. Mechanické způsoby zpevnění vlákenných vrstev 11. Chemické způsoby zpevnění vlákenných vrstev 12. Termické způsoby zpevnění vlákenných vrstev 13. Úpravy a zušlechťování netkaných textilií, converting 14. Modifikace výrobních postupů, trendy a nové postupy výroby NT Cvičení: Probíhá formou laboratorních cvičení: Ve cvičení studenti připravují netkané textilie jednotlivými technologiemi, přičemž kvalitativně hodnotí vliv vybraných technologických parametrů na vlastnosti výrobků. Součástí cvičení jsou základní technologické výpočty. Některé úlohy jsou zaměřeny na kvantitativní analýzu surovin a zkoumání struktur netkaných textilií. Cvičení jsou sdružena do čtyřhodinových bloků.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologický výklad (přednáška, prezentace, vysvětlování), Samostatná práce studentů (studium textů, literatury, problémové úkoly,výzkum, pisemná práce), Laboratorní praktika, Aktivizující metody (simulační, situační, inscenační metody, dramatizace, hraní rolí, manažerská hra), E-learning
|
Výstupy z učení
|
Podrobný popis jednotlivých technologií výroby netkaných textilií.
Student si osvojí znalosti z předmětu.
|
Předpoklady
|
Nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Didaktický test
Zápočet: Pozitivně hodnocená účast na cvičeních a obhájené protokoly z jednotlivých cvičení Zkouška: písemná + ústní
|
Doporučená literatura
|
-
Jirsák, O., Wadsworth, L.C. Nonwoven Textiles, Carolina Academic Press, Durham, NC 1999.
|