Předmět: Výživa a dietetika

» Seznam fakult » FZS » FZS
Název předmětu Výživa a dietetika
Kód předmětu FZS/VDI
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kočí Pavel, MUDr.
  • Drobníková Eva, Mgr.
Obsah předmětu
Přednášky: 1) Fyziologie a patofyziologie výživy, kritéria zdravé výživy 2) Hodnocení stavu nutrice a energeticko-nutriční bilance, malnutrice a její důsledky 3) Organizace nutriční péče v ambulantním provoze a v nemocnici, nutriční tým 4) Výživová doporučení pro jednotlivé věkové kategorie 5) Enterální výživa, dietní systém v nemocnicích, příprava a distribuce stravy v nemocnici 6) Parenterální výživa 7) Specifika výživy u interních onemocněních 8) Specifika výživy u chirurgických onemocněních 9) Specifika výživy v intenzivní péči

Studijní aktivity a metody výuky
Samostudium studentů
Výstupy z učení
Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o základech správné výživy člověka a vlivu výživy na zdravotní stav lidí. Seznamuje studenty se zásadami přípravy stravy a alternativními způsoby podávání - parenterální a enterální výživě při jednotlivých onemocněních. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy. Součástí je hodnocení stavu výživy a energeticko-nutriční bilance.
Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.
Předpoklady
Předpoklady jsou formulovány v anotaci předmětu a studijním plánu.

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Zápočet: - samostudium, - písemný test.
Doporučená literatura
  • HOLEČEK, Milan. Regulace metabolismu základních živin u člověka. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2016. ISBN 978-80-246-2976-6.
  • KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
  • KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy. Praha: Forsapi, 2016. ISBN 978-80-87250-08-2.
  • POKOROVÁ, Petra. Výživa dialyzovaných pacientů. Praha: Forsapi, 2013. ISBN 978-80-872-5023-5.
  • TOMÍŠKA, Miroslav. Výživa onkologických pacientů. Praha: Mladá fronta, 2018. ISBN 978-80-204-4064-8.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr