Vyučující
|
|
Obsah předmětu
|
Přednášky: 1) Fyziologie a patofyziologie výživy; hodnocení stavu nutrice, malnutrice a její důsledky 2) Organizace nutriční péče v ambulantním provoze a v nemocnici, nutriční tým; dietní systém v nemocnici, charakteristika základních diet 3) Příprava a distribuce stravy v nemocnici; umělá výživa (enterální a parenterální výživa) 4) Specifika výživy na interním a chirurgickém oddělení 5) Specifika výživy v intenzivní péči
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Dialogické metody (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Účast na výuce
- 16 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Dietetika poskytuje ucelené informace o výživě, jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Seznamuje s poruchami výživy, odlišnostmi podávání a přijímání potravy v určitých věkových kategoriích.
Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.
|
Předpoklady
|
Předpoklady jsou formulovány v anotaci předmětu a studijním plánu.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Didaktický test
Zápočet: - samostudium, - test.
|
Doporučená literatura
|
-
KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
-
KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009. ISBN 978-80-87250-05-1.
-
KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy. Praha: Forsapi, 2016. ISBN 978-80-87250-08-2.
-
KOMPRDA, Tomáš. Výživou ke zdraví. Velké Bílovice: TeMi, 2009. ISBN 978-80-87156 41-4.
|