Předmět: Hygiena a epidemiologie

« Zpět
Název předmětu Hygiena a epidemiologie
Kód předmětu FZS/HYEP
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Prattingerová Jana, MUDr.
Obsah předmětu
Přednášky: 1) Úvod: definice oboru, metody práce, legislativa, hodnocení zdravotních rizik a vlivu na zdraví. 2) Hygiena životního prostředí a jeho vliv na zdraví člověka: Nežádoucí zdravotní účinky fyzikálních, chemických,biologických faktorů v komunálním prostředí, jejich hodnocení, řízení a prevence zdravotních rizik. 3) Hygiena práce a vliv pracovního prostředí na zdraví člověka: Nežádoucí zdravotní účinky fyzikálních, chemických, biologických a fyziologických faktorů v pracovním prostředí, jejich hodnocení, řízení a prevence rizik, zdravotní rizika vybraných profesí a nemoci z povolání. 4) Hygiena výživy a vliv výživy na zdraví člověka: Význam a potřeba jednotlivých živin, výživová doporučení, zdravotní rizika ze stravy a alimentární onemocnění, prevence onemocnění. 5) Obecná epidemiologie: základní epidemiologické pojmy, proces šíření nákazy, opatření před a při vzniku nákaz. 6) Obecná epidemiologie: principy imunizace a očkovací kalendář. 7) Speciální epidemiologie: nákazy přenášené respirační a střevní cestou. 8) Speciální epidemiologie: nákazy přenášené krevní cestou, kožní infekce, pohlavní nákazy, ranné infekce, antropozoonózy. 9) Principy kontroly a prevence infekcí ve zdravotnických zařízeních: standardní opatření, izolační opatření u původců přenosných kontaktem, původců přenosných kapénkami, přenosných vzduchem. 10) Infekce spojené se zdravotní péčí: infekce v místě chirurgického výkonu, katétrové infekce, pneumonie, močové infekce.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška
Výstupy z učení
Předmět je zaměřen na ochranu a podporu zdraví. Cílem předmětu je seznámit studenty s hodnocením rizik životního a pracovního prostředí, významem výživy pro zdraví jednotlivce i komunitu, s epidemiologickými metodami, významem protiepidemických opatření u nejvýznamnějších infekcí v komunitě i ve zdravotnických zařízeních.
Student se seznámí s hodnocením rizik životního a pracovního prostředí, významem výživy pro zdraví jednotlivce i komunitu, s epidemiologickými metodami, významem protiepidemických opatření u nejvýznamnějších infekcí v komunitě i ve zdravotnických zařízeních.
Předpoklady
nestanoveny

Hodnoticí metody a kritéria
Test

. 80% docházka na přednášky . splnění testu
Doporučená literatura
  • Gopferová, D., Janovská, D., Šejda, J. Mikrobiologie, imunologie a epidemiologie. Triton Praha, 1997. ISBN 80-85875-48-9.
  • Havlík, J., Beran J., Vonka V. Očkování minulost, přítomnost, budoucnost.. Galén, 2005. ISBN 8072623613.
  • JINDRÁK, V., D. HEDLOVÁ a P. URBÁŠKOVÁ. Antibiotická politika a prevence infekcí v nemocnici. Praha: Mladá Fronta, 2014. ISBN 978-80-204-2815-8.
  • Kopecký S., Mayo Clinic. Jak žít déle a cítit se mladší. Cardio One Publishing, Jota,, 2023. ISBN 978-80-7689-180-7.
  • Tuček, M., Slámová A. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. raha, Univerzita Karlova, 2020. ISBN 9788024652795.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr