Vyučující
|
-
Hájková Soňa, Mgr. M.Sc.
-
Zollmannová Petra, Ing.
|
Obsah předmětu
|
Přednášky: 1) Definice manažerské práce. Základy manažerského myšlení a praxe. Organizační prostředí. Cíle managementu. Strategické plánování. Plánování v akci. Manažerské rozhodování. Dimenze organizace a její utváření. Lidské zdroje. Komunikace. Motivace. Vedení, koučování, vytváření skupin. Chaosmanagement. 2) Základní prvky kontroly. Behaviorální aspekty kontroly. Informační systémy pro management (MIS). Řízení a kontrola produkce. Adaptivní organizace a manažer, změny. 3) Zdravotnický management, ošetřovatelský management. Strukturování managerských pozic ve zdravotnictví, manažerské dovednosti. Interní a externí faktory ovlivňující současné ošetřovatelství. Systémový přístup v managementu. 4) Management změn. Management kvality. Standardy, audity, akreditace, certifikace. Tvorba standardů. v ošetřovatelství. Model zavádění kontinuálního zvyšování kvality. Management informačních zdrojů. ve zdravotnictví. Řešení problémů, kritické myšlení. Plánování. 5) Specifika komunikace ve zdravotnictví, zásady efektivní komunikace, organizování porad. Vedení, styly vedení, techniky motivace a stimulace, kooperace a soutěživost ve skupině, možnosti rozvoje osobnosti manažera. 6) Důležitost krizového managementu ve zdravotnictví. Úkoly zdravotnictví v bezpečnostním systému státu. 7) Ochrana obyvatelstva v ČR - úkoly dotčených osob a orgánů v ochraně obyvatelstva, opatření k ochraně obyvatelstva (informování, varování obyvatelstva, individuální ochrana osob, ukrytí obyvatelstva, evakuace osob, nouzové přežití obyvatelstva, zařízení civilní ochrany).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Dialogické metody (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Účast na výuce
- 28 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Předmět seznamuje se základy moderního managementu v oblasti materiálních a personálních zdrojů. Podrobně se zabývá problematikou organizace a řízení zdravotnických zařízení, marketingu zdravotnických služeb, personálního managementu, managementu kvality ve zdravotnictví.
Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.
|
Předpoklady
|
Předpoklady jsou formulovány v anotaci předmětu a studijním plánu.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Didaktický test
80% účast na výuce písemný test
|
Doporučená literatura
|
-
Holman, R. Základy ekonomie pro studenty vyšších odborných škol a neekonomických fakult VŠ. C. H. Beck, Praha, 2005. ISBN 978-80-7179-890-8.
-
Kubias, S. Úvod do managementu. Technická univerzita v Liberci, Liberec, 2007. ISBN 978-80-7372-237-1.
-
Lednický, V. Základy managementu. Repronis, Praha, 2007. ISBN 978-80-732-9148-8.
-
Magretta, J., Stone, N. D. Co je to management: jaká je jeho úloha a proč je věcí každého z nás. Management Press, Praha, 2004. ISBN 80-7261-106-2.
-
Peková, J., Pilný, J., Jetmar, M. Veřejná správa a finance veřejného sektoru. Vybrané kapitoly. ASPI Publishing, Praha, 2008. ISBN 978-80-7357-351-5.
-
Rektořík, J. Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Ekopress, Praha, 2007. ISBN 978-80-869-2929-3.
-
Robbins, S. P., Coulter, M. Management. Grada, Praha, 2004. ISBN 80-247-0495-1.
-
Vodáček, L., Vodáčková, O. Moderní management v teorii a praxi. Management Press, Praha, 2009. ISBN 978-80-7261-197-3.
-
ZLÁMAL, Jaroslav a Jana BELLOVÁ. Ekonomika zdravotnictví. Brno: NCONZO, 2013. ISBN 978-80-7013-551-8.
|