| 
        Vyučující
     | 
    | 
        
     | 
    | 
        Obsah předmětu
     | 
    
        Přednášky:  1) Fyziologie a patofyziologie výživy, kritéria zdravé výživy 2) Hodnocení stavu nutrice a energeticko-nutriční bilance, malnutrice a její důsledky 3) Organizace nutriční péče v ambulantním provoze a v nemocnici, nutriční tým 4) Výživová doporučení pro jednotlivé věkové kategorie 5) Enterální výživa, dietní systém v nemocnicích, příprava a distribuce stravy v nemocnici 6) Parenterální výživa 7) Specifika výživy u interních onemocněních 8) Specifika výživy u chirurgických onemocněních  9) Specifika výživy v intenzivní péči 
         
         
     | 
    | 
        Studijní aktivity a metody výuky
     | 
    | 
        
        Samostudium studentů
        
        
     | 
    
    
        
        
            | 
                Výstupy z učení
             | 
        
        
            
                
                Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o základech správné výživy člověka a vlivu výživy na zdravotní stav lidí. Seznamuje studenty se zásadami přípravy stravy a alternativními způsoby podávání - parenterální a enterální výživě při jednotlivých onemocněních. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy. Součástí je hodnocení stavu výživy a energeticko-nutriční bilance. 
                 
                Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.
                 
                
             | 
        
        
            | 
                Předpoklady
             | 
        
        
            
                
                
                Předpoklady jsou formulovány v anotaci předmětu a studijním plánu.
                
                
                    
                        
                    
                    
                
                
  
             | 
        
        
            | 
                Hodnoticí metody a kritéria
             | 
        
        
            
                
                    
                        Písemná zkouška
                        
                        
                         
                        
                    
                    
                
                 Zápočet: - samostudium, - písemný test.  
                 
             | 
        
    
    | 
        Doporučená literatura
     | 
    
        
            
                
                - 
                    HOLEČEK, Milan. Regulace metabolismu základních živin u člověka. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2016. ISBN 978-80-246-2976-6.
                
 
            
                
                - 
                    KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
                
 
            
                
                - 
                    KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy. Praha: Forsapi, 2016. ISBN 978-80-87250-08-2.
                
 
            
                
                - 
                    POKOROVÁ, Petra. Výživa dialyzovaných pacientů. Praha: Forsapi, 2013. ISBN 978-80-872-5023-5.
                
 
            
                
                - 
                    TOMÍŠKA, Miroslav. Výživa onkologických pacientů. Praha: Mladá fronta, 2018. ISBN 978-80-204-4064-8.
                
 
            
         
         
         
     |