Předmět: Základy managementu a krizový management

« Zpět
Název předmětu Základy managementu a krizový management
Kód předmětu FZS/ZMKM
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Hájková Soňa, Mgr. M.Sc.
  • Zollmannová Petra, Ing. MBA
Obsah předmětu
Přednášky: 1) Úvod a definice managementu, cíle managementu. Systémový přístup v managementu. Plánování. Strategické plánování. Dimenze organizace a její utváření. 2) Definice manažerské práce, manažerské dovednosti. Základy manažerského myšlení a praxe, manažerské rozhodování. Komunikace, specifika komunikace ve zdravotnictví, principy efektivní komunikace. 3) Procesní management. Projektový management. Ošetřovatelský management. Vedení týmů, koučování. Vytváření skupin, vůdcovství. 4) Lidské zdroje, personální management. Motivace, technicky stimulace a motivace. Řešení problémů, kritické myšlení. 5) Management kvality. Hodnocení kvality. Indikátory kvality. Akreditace, certifikace. Standardy, audity. 6) Hodnocení kvality a bezpečí služeb v ČR. Struktura, řízení a provoz ZZ. Plánování v ošetřovatelství. Krizový management. 7) Rekapitulace. Cvičení: 1) Indikátory kvality. Interní audit (vedení dokladů a dokumentů při vykazování výkonů). 2) Kořenová analýza nežádoucí události (příčiny a kořeny pochybení, způsoby předcházení pochybení). 3) Asertivní techniky.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška, Cvičení
Výstupy z učení
Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický celek. Seznamuje se základními principy managementu zdravotnických zařízení včetně řízení lidských zdrojů, systémového přístupu či krizového managementu. Aplikuje teoretická východiska managementu do řízení a vedení ošetřovatelské péče u nelékařského zdravotního personálu.
Studenti se seznámí s teorií řízení kvality, metodami auditní činnosti a základními prvky kontroly.
Předpoklady
nestanoveny

Hodnoticí metody a kritéria
Test

. 80% účast na cvičeních . splnění testu
Doporučená literatura
  • BRABCOVÁ, I., BÁRTLOVÁ, S. Management v ošetřovatelské praxi. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2015. ISBN 978-80-7422-402-7.
  • KOVAŘÍKOVÁ, J. Interní komunikace je nutnost. Praha: Siria, 2016. ISBN 978-80-906367-0-5.
  • MAĎAR, J. Řízení kvality ve zdravotnickém zařízení. Praha, Grada Publishing, 2004. ISBN 80-247-0585-0.
  • PLEVOVÁ, I. Management v ošetřovatelství. Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-3871-0.
  • POKORNÁ, A., et al. Management nežádoucích událostí ve zdravotnictví: metodika prevence, identifikace. Praha: Grada, 2019. ISBN 978-80-271-0720-9.
  • SOKOLOVÁ, M. Základy managementu. Hradec Králové: Gaudeamus, 2015. ISBN 978-80-7435-553-0.
  • ŠUPSÁKOVÁ, P. Řízení rizik při poskytování zdravotních služeb. Praha, Grada, 2017. ISBN 978-80-271-9672-2.
  • ŠUSTEK, P., HOLČAPEK, T. Zdravotnické právo. Praha: Wolters Kluwer, 2016. ISBN 978-80-7552-321-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr