Předmět: Řízení jakosti

« Zpět
Název předmětu Řízení jakosti
Kód předmětu KHT/JAK
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Militký Jiří, prof. Ing. CSc.
  • Tunáková Veronika, doc. Ing. Ph.D.
  • Bajzík Vladimír, doc. Ing. Ph.D.
  • Těšinová Pavla, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Témata přednášek 1. Vývoj koncepce jakosti ? definice jakosti, historie, přehled problémů. Inženýrství jakosti ? terminologie, cena za jakost. On-line a off line řízení jakosti. 2. Předpoklady o datech ? normalita, vybočující měření, autokorelace, detekce porušení předpokladů 3. Variabilita procesů ? příčiny variability, modely, diagnostika 4. Statistické přejímky - rozdělení, operativní charakteristika, hypergeometrické, binomické a Poissonovo rozdělení 5. konstrukce přejímacích plánů srovnáváním a měřením, 6. Regulační diagramy, obecné zásady, rozdělení, porušení předpokladů, 7. Shewhartovy regulační diagramy. 8. Diagramy CUSUM a EWMA 9. Indexy způsobilosti procesu 10. Ztrátová funkce - variabilita procesu, zlepšování jakosti, optimalizace 11. Analýza rozptylu, jednofaktorová a dvoufaktorová 12. Plánování experimentů, faktorové experimenty, latinské čtverce 13. Analýza responzních ploch

Studijní aktivity a metody výuky
Monologický výklad (přednáška, prezentace, vysvětlování), Dialogické metody (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
Výstupy z učení
Výklad principů on-line a off-line řízení jakosti a jejich aplikace a podmínkách textilního průmyslu. Postupy komplexního hodnocení jakosti a vyjádření organoleptických vlastností (omak) souvisejících se spotřebitelem hodnocenou jakostí textilií. Základy Taguchiho metody pro "off line" řízení a některá kontrolní schemata pro "on-line" řízení jakosti. Související metody EVOP, ANOM a plánované experimenty.
Student si osvojí znalosti z daného předmětu
Předpoklady
Znalosti v rozsahu bakalářského studia

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška, Analýza výkonů studenta

Zápočet: úspěšné absolvování dvou písemných prací Zkouška: písemná i ústní
Doporučená literatura
  • Militký. Řízení jakosti. Elektronické podklady pro přednášky 2008..
  • Mizuna, S. Řízení jakosti. Victoria Publishing, VŠE Praha, Praha 1992..
  • Montgomery, D.C. to Statistical Quality Control, John Wiley & Sons, New York, 2005.
  • Tošenovský, J. - Noskievičová, D. Statistické metody pro zlepšování jakosti. MONTANEX, Ostrava 2000..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta textilní Studijní plán (Verze): Produktové inženýrství (2012) Kategorie: Speciální a interdisciplinární obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta textilní Studijní plán (Verze): Řízení jakosti (2012) Kategorie: Speciální a interdisciplinární obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta textilní Studijní plán (Verze): Produktové inženýrství (2012) Kategorie: Speciální a interdisciplinární obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta textilní Studijní plán (Verze): Produktové inženýrství (2012) Kategorie: Speciální a interdisciplinární obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta textilní Studijní plán (Verze): Řízení jakosti (12) Kategorie: Speciální a interdisciplinární obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta textilní Studijní plán (Verze): Produktové inženýrství (12) Kategorie: Speciální a interdisciplinární obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní