Bakalářská práce se zaměřuje na kávu a obchod s touto komoditou. V práci jsou popsány podmínky a ovlivnitelnost růstu kávovníků, kvalita plodů, ale i nemoci, metody sběru a způsoby zpracování. Konkrétně jsou zmíněny dva nejznámějšími druhy, Arabika a Robusta, a jejich odrůdy. Káva je zde také rozdělena na výběrovou a komoditní. Stěžejní oblastí práce je export kávy a produkční oblasti. U vybraných zemí a vývozců káv je uvedená obrazová příloha a mapy k lepšímu pochopení dané problematiky. Poslední část se věnuje mezinárodnímu obchodu, certifikacím a dvěma nejčastějším způsobům obchodování s kávou, tj. FairTrade a Direct Trade.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis focuses on coffee and trade in this commodity. The paper describes not only the conditions and influence of coffee tree growth, fruit quality, but also diseases, collection methods and processing methods. Specifically, the two most famous species, Arabica and Robusta, and their varieties are mentioned. Coffee is also divided into specialty and commodity. The main part of this work discusses the export of coffee and production areas. For chosen countries and coffee exporters, a pictorial appendix and maps are provided to understand the issue better. The last part of the thesis deals with international trade, certifications and the two most common means of trading coffee, i.e. Fair Trade and Direct Trade.
Klíčová slova
Káva, kávovník, zpracování kávových zrn, spravedlivý obchod, přímý obchod, certifikace
Bakalářská práce se zaměřuje na kávu a obchod s touto komoditou. V práci jsou popsány podmínky a ovlivnitelnost růstu kávovníků, kvalita plodů, ale i nemoci, metody sběru a způsoby zpracování. Konkrétně jsou zmíněny dva nejznámějšími druhy, Arabika a Robusta, a jejich odrůdy. Káva je zde také rozdělena na výběrovou a komoditní. Stěžejní oblastí práce je export kávy a produkční oblasti. U vybraných zemí a vývozců káv je uvedená obrazová příloha a mapy k lepšímu pochopení dané problematiky. Poslední část se věnuje mezinárodnímu obchodu, certifikacím a dvěma nejčastějším způsobům obchodování s kávou, tj. FairTrade a Direct Trade.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis focuses on coffee and trade in this commodity. The paper describes not only the conditions and influence of coffee tree growth, fruit quality, but also diseases, collection methods and processing methods. Specifically, the two most famous species, Arabica and Robusta, and their varieties are mentioned. Coffee is also divided into specialty and commodity. The main part of this work discusses the export of coffee and production areas. For chosen countries and coffee exporters, a pictorial appendix and maps are provided to understand the issue better. The last part of the thesis deals with international trade, certifications and the two most common means of trading coffee, i.e. Fair Trade and Direct Trade.
Klíčová slova
Káva, kávovník, zpracování kávových zrn, spravedlivý obchod, přímý obchod, certifikace
Cíl bakalářské práce:
Cílem práce je zpracovat geografické aspekty dvou různých druhů spravedlivého obchodu s kávou, a to fair trade a direct trade
Požadavky:
Studium odborné literatury.
Pravidelné konzultace s vedoucím práce.
Zpracování veřejného podvědomí o dané problematice.
Zpracování informací o fair trade a direct trade.
Porovnání problematiky fair trade a direct trade.
Metody: využití GIS a statistická zpracování
Zásady pro vypracování
Cíl bakalářské práce:
Cílem práce je zpracovat geografické aspekty dvou různých druhů spravedlivého obchodu s kávou, a to fair trade a direct trade
Požadavky:
Studium odborné literatury.
Pravidelné konzultace s vedoucím práce.
Zpracování veřejného podvědomí o dané problematice.
Zpracování informací o fair trade a direct trade.
Porovnání problematiky fair trade a direct trade.
Metody: využití GIS a statistická zpracování
Seznam doporučené literatury
Anon., 2004. Fair Trade: spravedlivý obchod v České republice, Praha: Asociace pro Fairtrade.
Brzoňová L., 2012: SVĚT KÁVY, Jak poznáme kvalitu?, Česká technologická platforma pro potraviny.
Esquivel P., Jiménez V. M., 2011: Functional properties of coffee and coffee by-products, Elsevier.
Ransom, D., 2011. Fair trade, Brno: Doplněk. ISBN 978-80-7239-258-2.
Veselá, P., 2010. Kniha o kávě: průvodce světem kávy a recepty na její přípravu, Praha: Smart Press. ISBN 978-80-87049-34-1.
Seznam doporučené literatury
Anon., 2004. Fair Trade: spravedlivý obchod v České republice, Praha: Asociace pro Fairtrade.
Brzoňová L., 2012: SVĚT KÁVY, Jak poznáme kvalitu?, Česká technologická platforma pro potraviny.
Esquivel P., Jiménez V. M., 2011: Functional properties of coffee and coffee by-products, Elsevier.
Ransom, D., 2011. Fair trade, Brno: Doplněk. ISBN 978-80-7239-258-2.
Veselá, P., 2010. Kniha o kávě: průvodce světem kávy a recepty na její přípravu, Praha: Smart Press. ISBN 978-80-87049-34-1.
Přílohy volně vložené
Příloha č. I: Mapa pěstitelských oblastí kávovníku podle druhu pěstované kávy
Příloha č. II: Mapa sběru kávových zrn podle ročního období
Příloha č. III: Mapa podílu jednotlivých zemí na dovozu kávových zrn z Brazílie v roce 2017
Příloha č. IV: Mapa podílu jednotlivých zemí na dovozu kávových zrn z Kolumbie v roce 2017
Příloha č. V: Mapa podílu jednotlivých zemí na dovozu kávových zrn z Vietnamu v roce 2017
Příloha č. VI: Mapa importu kávy do evropských zemí s hlavními importními přístavy
Příloha č. VII: Mapa zemí pěstující kávu s certifikací FairTrade v roce 2019