Bakalářskou práci máme zaměřenou na zjištění, zda probíhá nutriční
screening u pacientů při příjmu na ortopedické oddělení. Zda sestry informují o vlivu
výživy na hojení ran v pooperačním období, a pokud tyto informace pacienti obdrželi,
tak zda je dodržují. V teoretické části se proto zabýváme jednotlivými složkami stravy
a vytyčujeme ty, které nám dopomáhají k hojení rány. Dále probíráme onemocnění
a stavy, které nám zhoršují a zpomalují hojení ran a k závěru píšeme o nutričním
screeningu a péči o ortopedického pacienta k plánovanému operačnímu výkonu.
Využili jsme k výzkumu nestandardizovaný dotazník, který jsme vytvořili pro
pacienty a sestry zvlášť. Výsledky vyšly velmi pozitivně.
Anotace v angličtině
Our bachelor thesis is focused on finding out whether nutritional screening takes
place in patients upon admission to the orthopedic department. Whether nurses report
on the effect of nutrition on wound healing in the postoperative period and, if this
information has been received, whether pacinets follow it. In the theoretical part,
therefore, we deal with the individual components of the diet and set out those that help
us to heal the wound. Furthermore, we discuss conditions that aggravate and slow down
the state of wound healing and at the end we write about nutritional screening and care
of an orthopedic patient for planned surgery.
We used a non-standardized questionnaire that we created for patients and
nurses separately. The results were very positive.
Klíčová slova
nutriční screening, pacient, sestra, výživa
Klíčová slova v angličtině
nutritional screening, patient, nurse, nutrition
Rozsah průvodní práce
64 s. (59 860 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářskou práci máme zaměřenou na zjištění, zda probíhá nutriční
screening u pacientů při příjmu na ortopedické oddělení. Zda sestry informují o vlivu
výživy na hojení ran v pooperačním období, a pokud tyto informace pacienti obdrželi,
tak zda je dodržují. V teoretické části se proto zabýváme jednotlivými složkami stravy
a vytyčujeme ty, které nám dopomáhají k hojení rány. Dále probíráme onemocnění
a stavy, které nám zhoršují a zpomalují hojení ran a k závěru píšeme o nutričním
screeningu a péči o ortopedického pacienta k plánovanému operačnímu výkonu.
Využili jsme k výzkumu nestandardizovaný dotazník, který jsme vytvořili pro
pacienty a sestry zvlášť. Výsledky vyšly velmi pozitivně.
Anotace v angličtině
Our bachelor thesis is focused on finding out whether nutritional screening takes
place in patients upon admission to the orthopedic department. Whether nurses report
on the effect of nutrition on wound healing in the postoperative period and, if this
information has been received, whether pacinets follow it. In the theoretical part,
therefore, we deal with the individual components of the diet and set out those that help
us to heal the wound. Furthermore, we discuss conditions that aggravate and slow down
the state of wound healing and at the end we write about nutritional screening and care
of an orthopedic patient for planned surgery.
We used a non-standardized questionnaire that we created for patients and
nurses separately. The results were very positive.
Klíčová slova
nutriční screening, pacient, sestra, výživa
Klíčová slova v angličtině
nutritional screening, patient, nurse, nutrition
Zásady pro vypracování
Cíl práce:
Cílem mé práce je zjistit, zda probíhá monitorace výživy/nutriční screening při příjmu pacienta na oddělení.
Cílém mé práce je, zda je pacient edukován o vlivu výživy v pooperačním období.
Cílem mé práce je zjistit zda pacient dodržuje doporučení ohledně stravování v pooperačním období.
Teoretická východiska (včetně výstupu z kvalifikační práce)
Výživa je jeden z důležitých aspektů pro správné hojení rány. Má dopad na délku hojení rány a zlepšení celkového zdravotního stavu. Zdravotnický personál má povinnost edukovat pacienta o výživě a sledovat příjem jídla u pacientů v pooperačním období.
Výzkumné předpoklady/výzkumné otázky
Přdpokládám, že z provedeného výzkumu vyjde přes sedmdesát procent úspěšnosti ohledně monitorace výživy při příjmu pacienta na oddělení a edukace o vlivu výživy na hojení pooperačních ran.
Metoda:
kvantitativní
Technika:
nestandardizovaný dotazník
Místo a čas realizace výzkumu:
Litomyšlská nemocnice - ortopedické oddělení
říjen 2022 - leden 2023
Vzorek:
Cílová skupina budou pacienti, kteří jsou hospitalizovaní na ortopedickém oddělení v Litomyšlské nemocnici a zdravotní sestry, které zde pracují. Výzkum bude formou nestandardizovaného dotazníku zvlášť pro pacienty a zdravotní sestry.
Rozsah práce:
Rozsah bakalářské práce činí 50 - 70 stran (tzn. 1/3 teoretická část, 2/3 výzkumná část).
Forma zpracování kvalifikační práce:
Tištěná a elektronická
Zásady pro vypracování
Cíl práce:
Cílem mé práce je zjistit, zda probíhá monitorace výživy/nutriční screening při příjmu pacienta na oddělení.
Cílém mé práce je, zda je pacient edukován o vlivu výživy v pooperačním období.
Cílem mé práce je zjistit zda pacient dodržuje doporučení ohledně stravování v pooperačním období.
Teoretická východiska (včetně výstupu z kvalifikační práce)
Výživa je jeden z důležitých aspektů pro správné hojení rány. Má dopad na délku hojení rány a zlepšení celkového zdravotního stavu. Zdravotnický personál má povinnost edukovat pacienta o výživě a sledovat příjem jídla u pacientů v pooperačním období.
Výzkumné předpoklady/výzkumné otázky
Přdpokládám, že z provedeného výzkumu vyjde přes sedmdesát procent úspěšnosti ohledně monitorace výživy při příjmu pacienta na oddělení a edukace o vlivu výživy na hojení pooperačních ran.
Metoda:
kvantitativní
Technika:
nestandardizovaný dotazník
Místo a čas realizace výzkumu:
Litomyšlská nemocnice - ortopedické oddělení
říjen 2022 - leden 2023
Vzorek:
Cílová skupina budou pacienti, kteří jsou hospitalizovaní na ortopedickém oddělení v Litomyšlské nemocnici a zdravotní sestry, které zde pracují. Výzkum bude formou nestandardizovaného dotazníku zvlášť pro pacienty a zdravotní sestry.
Rozsah práce:
Rozsah bakalářské práce činí 50 - 70 stran (tzn. 1/3 teoretická část, 2/3 výzkumná část).
Forma zpracování kvalifikační práce:
Tištěná a elektronická
Seznam doporučené literatury
ČOUPKOVÁ, Hana et al. 2019. Ošetřovatelství v chirurgii I: 2.vyd.
Praha: Grada. ISBN 978-80-247-2900-8.
GROFOVÁ, Zuzana. 2019. Vliv nutrice na hojení chronických ran a defektů. Dermatologie pro praxi. 13(3), 134-136. ISSN 1802-2960.
KOHOUT, Pavel et al., eds. 2021. Klinická výživa. Praha: Galén. ISBN 978-80-7492-555-9.
KOHUTOVÁ, Marie. 2018. Výživa při hojení ran a dekubitů. Angis revue. 11(duben,květen), 38-41. ISSN 2464-5435.
LIBOVÁ, Ľ., H. BALKOVÁ a M. JANKECHOVÁ. 2019. Ošetřovatelský proces v chirurgii. Praha: Grada. ISBN 978-80-271-2466-4.
MAŠKOVÁ, Monika a Tomáš RICHTER. 2017. Nutriční potřeba při léčbě chronických defektů
u geriatrického pacienta. Geriatrie a gerontologie. 6(1), 42-47. ISSN 1805-4684.
MIČULKOVÁ, Veronika. 2019. Využití sippingu v klinické praxi. Brno. Bakalářská práce. Masarykova univerzita. Lékařská fakulta.
MRÓZKOVÁ, A., T. WILD a L. SOBOTKA. 2019. Výživa a hojení rány. Léčba ran. 6(4), 8-12.
ISSN 2336-520X.
PÁRAL, Jiří et al. 2020. Chirurgická propedeutika: základy chirurgie pro studenty lékařských fakult.
Praha: Grada. ISBN 978-80-271-1235-7.
SOBOTKA, Luboš et al., eds. 2019. Basics in clinical nutrition. 5th. Prague: Galén.
ISBN 978-80-7492-427-9.
VÁGNEROVÁ, Tereza. 2019. Moderní přístupy nutriční péče v problematice hojení ran. Výživa
a potraviny. 74(3), 37-39. ISSN 1211-846X.
Seznam doporučené literatury
ČOUPKOVÁ, Hana et al. 2019. Ošetřovatelství v chirurgii I: 2.vyd.
Praha: Grada. ISBN 978-80-247-2900-8.
GROFOVÁ, Zuzana. 2019. Vliv nutrice na hojení chronických ran a defektů. Dermatologie pro praxi. 13(3), 134-136. ISSN 1802-2960.
KOHOUT, Pavel et al., eds. 2021. Klinická výživa. Praha: Galén. ISBN 978-80-7492-555-9.
KOHUTOVÁ, Marie. 2018. Výživa při hojení ran a dekubitů. Angis revue. 11(duben,květen), 38-41. ISSN 2464-5435.
LIBOVÁ, Ľ., H. BALKOVÁ a M. JANKECHOVÁ. 2019. Ošetřovatelský proces v chirurgii. Praha: Grada. ISBN 978-80-271-2466-4.
MAŠKOVÁ, Monika a Tomáš RICHTER. 2017. Nutriční potřeba při léčbě chronických defektů
u geriatrického pacienta. Geriatrie a gerontologie. 6(1), 42-47. ISSN 1805-4684.
MIČULKOVÁ, Veronika. 2019. Využití sippingu v klinické praxi. Brno. Bakalářská práce. Masarykova univerzita. Lékařská fakulta.
MRÓZKOVÁ, A., T. WILD a L. SOBOTKA. 2019. Výživa a hojení rány. Léčba ran. 6(4), 8-12.
ISSN 2336-520X.
PÁRAL, Jiří et al. 2020. Chirurgická propedeutika: základy chirurgie pro studenty lékařských fakult.
Praha: Grada. ISBN 978-80-271-1235-7.
SOBOTKA, Luboš et al., eds. 2019. Basics in clinical nutrition. 5th. Prague: Galén.
ISBN 978-80-7492-427-9.
VÁGNEROVÁ, Tereza. 2019. Moderní přístupy nutriční péče v problematice hojení ran. Výživa
a potraviny. 74(3), 37-39. ISSN 1211-846X.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Průběh obhajoby je zveřejněn pouze přihlášenému uživateli.