Vyučující
|
-
Prattingerová Jana, MUDr.
|
Obsah předmětu
|
Přednášky: 1) Úvod: definice oboru, metody práce, organizace a struktura, legislativní zakotvení; informační systémy oboru, hodnocení zdravotních rizik a vlivu na zdraví 2) Hygiena životního prostředí a jeho vliv na zdraví člověka: nežádoucí zdravotní účinky fyzikálních, chemických, biologických faktorů v komunálním prostředí, jejich hodnocení, řízení a prevence zdravotních rizik a monitoring 3) Hygiena práce a vliv pracovního prostředí na zdraví člověka: nežádoucí zdravotní účinky fyzikálních, chemických, biologických a fyziologických faktorů v pracovním prostředí, jejich hodnocení, řízení a prevence rizik, zdravotní rizika vybraných profesí a choroby z povolání 4) Hygiena výživy a vliv výživy na zdraví člověka: význam a potřeba jednotlivých živin, výživová doporučení, zdravotní rizika ze stravy a alimentární onemocnění, prevence onemocnění a výživa v prevenci 5) Obecná epidemiologie: základní epidemiologické pojmy; proces šíření nákazy; opatření před a při vzniku nákazy, principy imunizace a očkovací kalendář; zásady dezinfekce a sterilizace 6) Speciální epidemiologie I: nákazy respirační, střevní; nákazy krevní, kožní infekce, pohlavní nákazy, rané infekce, antropozoonózy 7) Speciální epidemiologie II: infekce spojené se zdravotní péčí (charakteristika, rozdělení, původci, proces vzniku a šíření, prevence)
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Dialogické metody (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Účast na výuce
- 28 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Obsah předmětu je zaměřen na prevenci a podporu zdraví. Seznamuje s epidemiologickými metodami, významem protiepidemických opatření. Umožňuje pochopit organizaci a úkoly hygienické služby.
Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.
|
Předpoklady
|
Předpoklady jsou formulovány v anotaci předmětu a studijním plánu.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Analýza výkonů studenta, Didaktický test
Zápočet: - samostudium, - 80% účast na přednáškách. Zkouška: - písemný test.
|
Doporučená literatura
|
-
ČESKO. Vyhláška č. 306 ze dne 24. září 2012 o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění. ČR, 2012.
-
BRABCOVÁ, Iva a Sylva BÁRTLOVÁ. Management v ošetřovatelské praxi. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2015. ISBN 978-80-7422-402-7.
-
GÖPFERTOVÁ, D., P. PAZDIORA a J. DÁŇOVÁ. Epidemiologie: obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí. Praha: Karolinum, 2013. ISBN 978-80-246-2223-1.
-
GÖPFERTOVÁ, Dana a Petr PAZDIORA. 100 infekcí: (epidemiologie pro praxi). Praha: Triton, 2015. ISBN 978-80-7387-846-7.
-
HAMPLOVÁ, Lidmila. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol. Praha: Triton, 2015. ISBN 978-80-7387-934-1.
-
HEYMANN, David. Control of communicable diseases manual: an official report of the American Public Health Association.. Washington: American Public Health Association, 2008. ISBN 978-0875531892.
-
MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce v prevenci nozokomiálních nákaz. Praha: Galén, 2015. ISBN 978-80-7492-139-1.
-
TUČEK, Milan a Alena SLÁMOVÁ. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2136-4.
|