Vyučující
|
-
Šlamborová Irena, doc. Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Přednášky: 1. Základní pojmy ve výživě. Živiny a jejich rozdělení. Katabolismus a anabolismus. Výživa člověka z hlediska historického vývoje. 2. Energetické hospodaření organismu a látková bilance. Celková a využitelná energie z potravin. Měření a hodnocení přeměny energie. Bazální metabolismus, energie pro svalovou práci. Energetické nároky z hlediska ontogeneze. 3. Fyziologie výživy Gastrointestinální trakt, funkce, mechanismy řízení. Sacharidy, bílkoviny a tuky trávení a vstřebávání. 4. Voda a tekutinová bilance. Minerální látky a jejich úloha v organismu. Mikro a makroelementy ve výživě. Význam vitamínů a jejich charakteristika. 5. Základy zdravé výživy. Výživová doporučení, výživové dávky. Složení potravin. Energetická hodnota potravin. Skupiny potravin. Složení nápojů, základní ingredience, náhradní a umělá sladidla. Potravinové intolerance a alergie. Hygiena potravin, alimentární infekce a toxoinfekce a možnost jejich prevence. 6. Speciální výživa. Výživa jednotlivých věkových kategorií, profesních a zájmových skupin. Výživa ve vztahu k civilizačním onemocněním. 7. Výživa ve sportu. Využití základních živin při sportovní aktivitě. Obecné principy výživy před, během a po výkonu. Pitný režim sportovce. Specifika výživy v jednotlivých sportech. Aplikace doplňků stravy ve sportu. Rizikové aspekty sportovní výživy. Cvičení: 1. Tělesné složení, metody stanovení a hodnocení. 2. Energetická bilance. Stanovení bazálního metabolismu. Energetický výdej. Termický vliv stravy. 3. Analýza pohybového a stravovacího režimu, hodnocení výživových zvyklostí. 4. Sestavení jídelníčku, zásady. 5. Druhy dietních režimů, poruchy příjmu potravy. 6. Legislativa potravin. Bezpečnost potravin. Kontrola potravin v ČR a EU. 7. Výživové doplňky. Legislativní rámec doplňků stravy. Doping.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologický výklad (přednáška, prezentace, vysvětlování), Prezentace a obhajoba písemné práce
- Příprava na zápočet
- 28 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 28 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Student získá přehled o základních biochemických a fyziologických procesech probíhajících v lidském těle v souvislosti s příjmem potravy. Seznámí se základy zdravé výživy a specifiky výživy vybraných skupin osob včetně sportovců.
Studenti získají klíčové kompetence ke zdravému způsobu života,tj. seznámí se se zásadami a hygienou zdravé výživy a výživy sportovce.
|
Předpoklady
|
Znalosti z fyziologie člověka v rozsahu osnov FYZ.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Didaktický test
Zápočet: Aktivní účast na cvičeních, pracovní listy vypracované na cvičeních, seminární práce, písemný test.
|
Doporučená literatura
|
-
CLARKOVÁ, N. Sportovní výživa, Praha : Grada, 2000..
-
DLOUHÁ, R. Výživa. 1. vydání. Praha : UK, 1998..
-
KELLER,U. Klinická výživa, Praha SCIANTA MEDICA, 1993..
-
OŠANCOVÁ, K. Ozdravění výživy. Praha : Státní zdravotní ústav, 1996..
-
STRATIL, P. ABC zdravé výživy 1. a 2.díl. Brno, 1993..
-
VACÍK, J. Přehled středoškolské chemie, Praha: SPN, 1990..
|